Det blir bättre

Helgen den 10 maj var Kristi Himmelsfärdshelgen. Trots att mycket tid gick åt till att fira Svens pappas 70-års dag lyckades vi ändå att påbörja golvläggningen i köket efter att ha isolerat det. Vår skicklige snickare Krister har lyckats, jag vet inte riktigt hur, att få en ståhöjd i taket som är mycket trevligare än tidigare. Den är naturligtvis inte lika i hela köket, eftersom huset lutar så mycket, men på de lägsta ställena är det 1,90 och det räcker för alla utom Krister själv.

Det roliga är att vi under hela köksrenoveringsprocessen totalvägrat att slita bort de köksskåp som fanns där när vi flyttade in. Anledningen är jättefånig. Men eftersom Sven spenderade hela första semestern med att fodra dem med nytt fint trä, så vore det som ett helgerån att förstöra denna arbetsinsats. Att det gjorde Kristers arbete svårare och att det även gjorde Svens arbete med att lägga golvet nästan omöjligt, har ingen betydelse. Men vi har faktiskt fortfarande kvar originalinreningen i köket. Och nu måste vi faktiskt se till att få bort fläskängerskolonin som bosatt sig där.

Sven får den stora äran att sopa köket första gången. Vi har nylagt furugolv, panel och spånskiva på väggarna, och det luktar färskt nytt trä!

Jag stannade ensam hemma under pingsthelgen och det enda jag kunde konstatera var att resten av familjen inte klippte gräset under den helgen för nästa helg var det nästan omöjligt att klippa gräset. Att ta hand om en trädgård på nästan 3000 kvm är svårt nog, men när man inte ens gör det mest basala med en trädgård som har ett 10 års eftersatt underhåll, så är det bara att konstatera att vi nog får försöka nästa år istället!

Den 1:a juni var vi åter igen på landet och då hade vi fått tips från sågen att vi kunde lägga dit längsgående plankor mellan takstockarna med lite mellanrum, och att detta skulle bli väldigt snyggt. Vi köpte hela iden förutom de handsmidda spikarna som kostade skjortan per styck, men mest för att vi tyckte att de var för kitschiga. Att lägga i isolering och takpapp uppifrån var inte lätt för Sven, men å andra sidan så tyckte inte jag att det var särskilt roligt att tvätta bört gammalt takpapp och tidningar från två takbjälkar med svamp och såpa heller. Men resultatet blev strålande och jag får ju nästan vara tacksam över att Krister blev tvungen att byta ut en av takbjälkarna mot en ny. Till den blandade jag en massa av linolja och terpentin och bränd umbra och målade stocken så att den såg lika gammal ut som de andra två. Sven spikade upp takbrädorna och jag vitbetsade dem. Det blev väldigt snyggt och tillsammans med det nu färdiga golvet blev köket plötsligt brukbart. Men det är väggisoleringen och nya väggar som förstör/förändrar ett torp totalt har vi förstått. Lukten blir helt annorlunda, och så blir även ackustiken. Vi förstod att de två tonnen med fyllnadsmassa gjorde mycket för att hålla huset svalt, och att det inte blev samma sak med lite gullfiber, men det kändes samtidigt mycket fräschare.

Taket isolerasds med fullfiberg och svart takpapp. Sedan spikade vi dit brädor med lite mellanrum. Dessa var sågade och jag betsade dem i vitt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *