*Samtidigt på loftet

Om man bara vet vad man skall göra, och i vilken ordning, så går det att ha flera projekt på gång samtidigt. Vi hade fått vårt sovrum klart, och gästrummer på övervåningen var också beboeligt, men för att kunna använda detta rum om vi fick främmande så gällde det att fixa fram fler sovplatser. Vinden var ju delvis borttagen eftersom det svankiga taket till stora rummet inte längre fanns, men ovanpå gästrummet fanns det fortfarande golv. Där hade vi tänkt bygga ett mysigt loft till Erik och Anna. Men det skulle inte vara vinterbonat, med tanke på att det är svårt att isolera tak innefrån, och direkt dumt för oss att göra det eftersom taket kommer att behöva läggas om inom en relativs snar framtid. Taket lades om i början på 60-talet och då använde man fortfarande masonit. Och eftersom masonit är getingars älsklingsbyggmaterial, så har den blivit rätt ”kexig” på många ställen. Om man då bygger in taket så ser man inte var det läcker. Alltså skulle vi inte vinterbona loftet utan istället klä in taket med tyg, för att hålla det värsta skräpet borta. Loftet var verkligen lågbudget, kostnadsmässigt, men definitivt inte jobbmässigt. Genom att återanvända de gamla golvbrädorna från kammaren och gästrummet sparade vi pengar, men ack så svårt det var att få ihop brädorna!

Jag köpte en himla massa orange och rödrandigt tyg som jag sydde i längder som vi trädde upp på rundstav och fäste i taket. Då kunde vi också se om det regnade in gör då skulle det bli fläckar på tyget. Det blev otroligt varmt uppe på loftet under takpannorna. Vi köpte en flökt men det blev inte så mycket bättre. 28 gradet var den temperatur som var vanligast vid sängdags. Men det var inte därför loftet inte blev så populärt den första sommaren. En kväll blev Erik riktigt trött på det surrande ljudet han hade hört så länge, och som han trodde berodde på små fåglar som satt på taket. Han tog en bit rundstav och bankade i taket, och plötsligt var hela loftet fullt med arga, surrande getingar. Det var snudd på nytt rekord i hur snabbt man kan ta sig ner från loftet i totalt mörker. Vår egen terminator Sven fick ge sig upp med sprayflaskan, men det gick ju inte att sova där, för det låg döda getingar överallt. Vi fick ringa till Anticimex, och totalt var de hos oss 3 ggr för att plocka bort getingbon i taket.

 

Den andra incidenten inträffade när vi hade främmande av Ingela, vår egen biologilärare. Anna kom ner alldeles förskräckt och sa att det var något stort och hårt som rörde sig under hennes madrasskydd. Alla utom fega jag gick upp, och det var jag glad för när jag hörde tjuten där uppifrån. Man hittade en noshornsbagge, som skall vara Sveriges näststörsta skalbagge (efter ekoxen) på madrassen. Hur den hade lyckats ta sig ända upp på loftet var en gåta, för det var inte ett naturligt beteende. Den var minst 5 cm lång med ett stort horn på ”nosen”. Han hamnade i en burk där vi tittade på honom och rös. Sedan förevigades han från alla håll och kanter tillsammans med en godisbit för att kunna jämföra storleken. Efterdet gick grabbarna ut i mörkret och släppte ut honom. Jag tror att de gick minst en kilometer för att de skulle vara helt säkra på att den inte skulle komma tillbaka igen. Efter dessa två händelser flyttade Erik och Anna tillbaka till gästrummet för resten av sommaren.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *