Bettna

Bettna ligger mitt i mellan Nyköping, Flen och Katrineholm, men tillhör Flens kommun. Sedan 1996 har vi regelbundet åkt igenom Bettna, först till sommarstugan vi hyrde på Näs utanför Katrineholm, och sedan 2001 till vår sommarstuga som ligger i Bettna.

Karta över Bettna

Samma år som vi flyttade hit byggde man klart vägen mellan Nyköping och Katrineholm, som gjorde att man inte längre åkte genom samhället. Det var en stor förbättring att bli av med trafiken. Tyvärr var det inte lika lätt att bli av med de gamla skyltarna som var avsedda för den gamla trafiken. Och fortfarande, än i dag, så är det stopplikt när man ska köra ut från den minimalt trafikerade gamla Flensvägen på den lika minimalt trafikerade gamla Katrineholmsvägen. Men vi har hört att man nu har tillsatt en arbetsgrupp i Bettna som enbart arbetar med att få bort de felaktiga skyltarna.

Stopp-skylten

Alla som har åkt igenom Bettna minns säkert den gamla affären mitt i korsningen. Idag finns inte affären kvar, men driftiga personer har startat affär uppe vid Kullagården, som är ett äldreboende i Bettna. Med kombinerad affär, och restaurang, och jag tror till och med hotellverksamhet, så verkar det gå rätt bra, för det är alltid mycket folk där. Och för oss stressade Stockholmsbor så är det skönt att veta att de har öppet både lördag och söndag så man kan åka dit och lämna in sin SvD-kupong i utbyte mot en morgontidning.

Löta Handel finns inte med (bilden knyckt på nätet)

Av en händelse stannade vi till vid en fabriksbyggnad som ligger på vägen till stugan, och därinne visade det sig pågå möbelsnickeri i hög klass. Det fanns massor med fina saker och vi hade väl tänkt handa där nästa gång vi behövde fina trämöbler. Men kort därefter brann hela fabriken ner. Det var en fruktansvärd brand, som det tog flera år innan naturen runt omkring hämtade sig från. På platsen där fabriken stått byggde man ett nytt hus, men det var aldrig någon som tog lokalen i besittning. Istället pangades alla de nya rutorna en efter en tills huset stod där som ett skelett. I somras satte man äntligen för de trasiga fönstren med masonit, men huset står där fortfarande som ett monument över den totala meningslösheten. Varför?

Den oanvända lokalen

Men kyrkan däremot, fick en ansiktslyftning förra sommaren. Efter att ha stått och sett rätt ovårdad ut, sattes byggnadsställningar upp runt tornet och det lagades och putsades och målades. Så här fin är kyrkan idag. Och framför allt har kyrkan en kyrkbacke som heter duga att skryta med!

Kyrkan i Bettna

Något som däremot är pinsamt eftersatt är Yngarebadet, som ligger vid sjön Yngaren. Vi har 3 km till badet och Erik och Anna brukade cykla dit själva när Sven och jag ägnade oss åt upprustningsarbete på torpet. Från början fanns där ett barnbad som var avgränsat med en tvärgående brygga och en lång brygga ut i vattnet. 25 meter ut fanns ett hopptorn man kunde dyka från. Man låg på gräsmattan och solade och på kvällarna kunde man grilla där. Och mitt emot badet kan man se Åkerö slott. Det fanns alltid några tyska campare som övernattade vid badplatsen. Men successivt har badet förfallit. Det är inte bara algblomningen, som kan pågå hela sommaren, som gör att man inte vill bada där. Flens kommun ids inte ens klippa gräset på sommaren, och inte heller sköter man vägen ner till badet, så vägen är knappt körbar, inte minst när det har regnat. Och för varje år som gått så har mer och mer av bryggan plockats bort, och inte heller hopptornet finns kvar. Istället för att locka ner tex stockholmare som oss, först som sommarboende, men kanske senare som permanentboende, så flyr man nu Bettna, och vi åker hellre hela vägen till Oxelösunds Femöre och badar än att stanna i Bettna och bada i ”Dyngaren” som den numera kallas i folkmun. Det finns också ett lite mer okänt bad som heter Hopen, men där kan man knappt parkera, men ett kvällsdopp där är inte fel.

Erik vid Yngarebadet
Erik vid Hopen den 8 september när det fortfarande var 22 grader i vattnet

Med svärmor 25 minuter ifrån oss i Björkvik, som tillhör Katrineholms kommun, så är det mycket lätt att se hur kommunernas hantering av glesbygden skiljer sig åt. Det är pinsamt hur dåligt Flen sköter sina ytterområden. Det skulle inte behövas mycket insatser för att Bettna skulle kunna bli ett attraktivt val att bo i, men så smarta är inte politikerna i Flens kommun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *