Sista helgen i augusti

Bettna ligger ju i stort sett mitt i mellan Linköping och Stockholm, så landet är ett utmärkt ställe att stråla samman på. Och detta gjorde vi sista helgen i augusti. Målet var att ta ner så mycket vegetations som vi kunde, samt att gräva vidare på de diken som Erik och hans kompisar började på i våras.

Erik och Anna och Susanna åkte ner redan på torsdagskvällen, vilket var himla bra för då var gräset redan klippt när vi kom dit på fredagskvällen.

Kommer vi att kunna jobba utomhus i helgen?

I gengäld hade jag lagat en stor gryta för att vi inte skulle behöva gå in och göra mat mitt i arbetet, samt kvällsmat till fredagsmyset. Allt var enligt begäran LCHF orienterat. Således satte vi i och den spännande kombinationen, lufttorkat kött och brieostar och andra ostar samt tonfisksallad. Men det var helt ok.

Vi äter middag (LCHF)

Kvällen tillbringades runt bordet med våra iPhones där vi gissade logotyper för fulla muggar. Det blev en tidig kväll. De som jobbat utomhus hela dagen var lite slitna.

Nästa morgon blev det frukost och sen mummade vi oss!

Roll-on

Vi delade upp oss lite och Anna och jag tog hand om vår kompost. Det känns så trist att man hela tiden fyller på överst medan det ligger jättefin jord i botten. Nu tömde vi över allt okomposterat till det mittersta facket och lade all färdig kompost i ett fack. Nu har vi äntligen ett helt tomt fack att börja om i. Och en otrolig mängd jord har vi dessutom. Jag känner mig mycket rik!

Vi städar komposterna
Och en kompost full med färdig mull
En kompost tömd

De andra började gräva ut diket vid vägen. Det är väldigt märkliga dikesdragningar hos oss. Först ska vattnet gå längs hela vägen på vår tomt (100 meter lång) sedan ska det gå tvärs över tomten och hela vägen tillbaka igen. Det blir många meter diken att gräva ur. Om man inte sköter det så ramlar det ner frukt och löv och förmultnar och snart är diket borta.

Vi gräver diken
En andningspaus
Vattensjukt på gräsmattan
Vår tomt är 100 meter lång

Mitt i allt arbetet så finns det ändå tid att titta på allt som är fint. Äpplena börjar också bli mogna och i år är det många av den sorten vi tror heter Noors glasäpple (varför vi har bestämt att det är den sorten har jag glömt).

Syrenhortensian är fantastisk!
Det här äpplet åt jag (Noors glasäpple)

I det våta vädret som var eldningshögen genomsur. Det gick åt en hel del torr ved för att få fyr på allt. Vi får väl passa på att elda rejält när vi är på landet. Hemma kan man ju inte elda i öppna spisen förrän grannen skickar in anonyma anmälningar till kommunen.

Det är inte lätt att enda när det är blött
Erik och Susanna tar en paus

Det är dags att ta en paus och äta av min fläskköttsgryta.

Paus
Den stora grytan full med mat

Erik klippte ner vår schersmin och hittade en massa äppelgrenar som vi inte hade sett växa ut. Jag vet inte om det här är rätta sättet att klippa en schersmin men den kommer nog tillbaka igen. De mörka märkena i marken visar hus omfattande den var innan den blev ner klippt. Inget kan ju växa under den.

Erik klipper schersminen
Se så många röda Säfstaholm!

I vårt trädgårdsförråd finns allt. Det finns saker som man inte ens vet vad de ska vara till eller vad de heter. Jag mindes att det fanns en sak där som borde kunna användas i dikesgrävningen och mycket riktigt, en korp. Så här ser den ut och så här används den:

Vi har allt, här en korp
Anna använder korpen
Sven och Anna ska ta sig förbi poppelrötterna

Till slut så orkar man inte mer. Orken tar bara slut.

Trötta trädgårdsarbetare
Äntligen brinner det
Vi tar en fika utomhus i solen
Och Wilma vill inte ens gå i närheten av oss!

Nej nu är det dags att se till att fixa lite grillrök också.

Nu ryker det för fullt!

Efter maten så konstaterar vi att det går lika bra att spela 7:an på 5 personer som det gör på 4. Vilken tur för det är det vi brukar göra på kvällarna.

Vi spelar 7:an

Nästa morgon måste de sticka hem tidigt för Susanna börjar jobba halv 12. Men de hade ändå inte orkat en dag till.

På morgonen är det bara vi igen…

Sven och jag fortsatte själva. Man behövde bara röra om med en pinne i brasan så var elden igång igen. Vi satte igång med nästa dike. Grannarna har en massa spirea växande i tomtgränsen. Den har spridit sig ner i diket. På vår sida finns det så mycket plommon och krikon att hälften vore nog. Vi klippte ner allt smått och bestämde oss för att vissa av de stora som vi vill ta ner får stå kvar tills plommonen är mogna. Någon måtta får det ju vara!

Bara vi vet hur det såg ut här innan rensningen!
Det här tar vi nästa gång

Den här helgen fick vi träffa vår nya granne Eva för första gången. Hon kommer att flytta hit den 14/9 och bo permanent, vilket känns skönt. Nu är vi 4 permanentboende och en sommarstuga (vi) igen precis som tidigare.

Regn och åska gjorde att vi la ner jobbet för den här gången och packade ihop och åkte hem. Men helgen gav mersmak. Varför har vi inte varit här mer under de senaste åren. Det är väldigt skönt att komma bort hemifrån där det är ett evigt bankande från grannarna som bygger hur 7 dagar i veckan. Det här ska vi definitivt göra oftare. Hoppas Erik och Anna och Susanna tycker likadant! (Susanna har ju äntligen fått elda, och det är ju det roligaste som finns!)

Och sen är det dags att åka hem
Och det regnar hela vägen hem

 

 

 

Ett svar på ”Sista helgen i augusti”

  1. Hej Pernilla! Jag undrar om vi får använda din vackra bild på Noors glasäpple på vår hemsida i ett nyhetsinlägg? Vårt enda äppelträd av sorten som härstammar från detta slott (Noors slott) har noll äpplen i år och vi skulle vilja skriva om vår äppelsort. Hoppas det går bra att vi använder din bild. Mvh Elenor, Noors slott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *