Dasset blir klart

Dasset som Erik slet så mycket med men aldrig blev klar med, har tjänat som cykelförråd bra länge nu. Det är dags att göra klart. Det gamla dasset hur trivsamt det än är har gistna väggar och det är inte roligt att vara där när det blåser eller på vintern.

Vårt cykelförråd

Att bygga dass ger en ju verkligen chansen att vara kreativ. Det finns väl inte ett enda normalt dass kvar i dessa dagar. Så hur ska vi göra då? Ja, man utgår ju alltid från någon detalj, och så fortsätter man….

Vi hittade handfatet som får bestämma designen på dass

Vi börjar med att bygga sitsen, och det blir genast tjafs om höjden. Den som snickrar bestämmer och vi andra får använda pall (vilket jag tror att även snickaren gör :-))! Tömning sker på baksidan av dasset så det ska inte vara några lösa delar.

Fjölen tillverkas

Nu måste vi ju även ha en dörr och den tillverkas enligt konstens alla regler. Vi vill att det ska bli lite varmare på dass eftersom vi även vill använda det på vintern. Så dörren isolerar vi med glasull och dörren sluter tätt, ja så tätt att det kan vara svårt att få upp dörren överhuvudtaget på vintern!

Dörren på plats
Dörren isoleras ordentligt

Vi börjar bli ganska duktiga på att göra fönster själva. Det här var lätt som en plätt men desto svårare att kitta. Men till slut får jag till det. Och så måste man måla meddetsamma för småfåglar ÄLSKAR kitt har vi märkt!

Fönsterglasen ska kittas ordentligt

En annan sak som jag har lärt mig att hur mycket man än målar så kommer förr eller senare alltid kvisthålen fram genom färgen. Så för att vara väldigt noga så grundar jag alla kvistarna med shellack (ja, några glömmer jag visst förstås). Jag kan tro att man i färgaffären tyckte att färgen vi valde var något märklig, men ska det matcha så ska det.

Fönster, handfat och ventil

I stora rummet på övervåningen hade vi ett väldigt slitet trägolv som var lackat men som hade blivit alldeles mörkbrunt. Där fogade jag alla fogar med silikon och målade över med en lilagrå nyans. Och den färgen finns det mycket kvar av, så det får bli samma färg på dass.

Fjölen klädd med hemdesignad panel och golvet målat

Och på detta en liten hjärtformad matta från IKEA som sväljer mycket smuts!

En hjärtformad matta från IKEA

Och i fönstret ställer vi värmeljus för den som vill sitta länge där inne och mysa!

Fönster med levande ljus

Så är Fjölen lackad och klar och det sista vi satte dit var tapeten. Och fint skulle det vara också. Vi är mycket nöjda med  Katträd av Hanna Werning från Borås Tapeter. Det enda som känns konstigt att när man ser den uppsatt någonstans så tänker man hela tiden att det där är vår dasstapet!

Nu är det bara sitsen kvar

En frigolitsits är himla skönt att sitta på, men utbudet var magert. Den gick inte ens att hitta i vitt längre, utan blått var det enda som fanns. Och hu och ve! Vår fina färgmatchning kom på skam. Men efter att ha rådfrågat i färgaffären så kom vi fram till att vattenbaserad färg nog inte skulle lösa upp frigoliten. Och det har funkat!

Frigolitsitsen målad med matchande vattenbaserad färg

Så där så var allting klart för att användas. Och redan första vintern tuggade mössen sönder urinslangen vilket gjorde att vi satt och kissade rakt ner i isoleringen tills vi upptäckte det. När det var lagat kompletterade vi med en plastmatta på golvet under dass, ifall någon ny mus skulle komma och vilja tugga.

Och så var sitsen också klar

Dörren målade vi svart och på dörren sitter ett rödmålat hjärta, om det skulle vara någon som inte förstår vad som ryms i detta hus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *