*Och så inomhus

Hur mysigt det än är att vara ute så finns det massvis att göra inomhus. Hallen på både över- och undervåningen skall göras klar. Vi skall klä in stora rummet med panel och måla, och stora gavelväggen skall skuras eftersom vi skall ha kvar stockarna som de är. Vi har köpttvå begagnade kaminer som är installerade. Den lilla täljstenskaminen som hamnat i gästrummet skall stålborstas och målas om i den silverfärg den här och där fortfarande har, och den stora Jötul-kaminen i stora rummet skall svärtas. Vi skall sätta upp och måla fönsterfoder och sätta upp gardiner (som varit färdigsydda i drygt ett år redan). Trappen skall målas i samma färg som tidigare, för vi har fått den färgbestämd. All panel i hallen skall målas och taket också. På loftet skall allt tyg hängas upp i taket igen och fönsterväggen kläs med panel och fönstret målas. Takbjälkarna i stora rummet skall betsas bruna och jag skall limma fast mina fina keramikplattor i skruv hålen. Ja, frågan är hur mycket av detta vi kommer att hinna med i år. Särskilt som huset nu är beboeligt som det är. Kommer vi att vara lata i sommar?

Vår ursrungliga lösning i hallen på övervåningen gjorde att det var öppet ända upp i nock, och det resulterade i att all värmen steg upp och det skulle aldrig kunna gå att värma upp hallen på vintern. Bland det sista som Krister fixade åt oss inomhus, och definitivt det jag blev allra gladast för, var att han byggde igen hela taket i hallen så att vi genom att stänga till i hönstrappen upp till loftet samt in till stora rummet, fick en mycket mindre yta att värma upp i fortsättningen. Men för att det skulle bli varmt blev vi tvungna att isolera ordentligt.

På övervåningen ovanför ytterdörren fanns det en balkong när vi flyttade dit. Men den var gjord i masonit, och ingen av oss vågade gå ut och stå på den. Vi beslöt oss för att sätta igen dörren och göra ett fönster istället. (Antagligen som det varit från början.) Men dörren var bra att ha när vi skulle baxa ut järnspisen i köket på övervåningen, och hade varit bra att ha när vi lyfte in den stora spisen i stora rummet och täljstenskaminen i gästrummet. Men då var det redan igensatt så Sven och Krister fick släpa upp det för trappen och dra det över dem över det nylagda furugolvet.(Ja-ja)

Medan Sven och Erik började sätta dit panel i stora rummet fick jag den stora äran att ta hand om den lilla hallen. Storleken passade mitt tålamod mycket bättre. När jag målat taket tre gånger gav jag upp, och idag tittar jag inte ens. Anledningen till att det blev den färg det blev i hallen, var att vi handlade billig färg på Ekohallen. Den grå var för mörk och den vita för ljus, så jag blandade medelst en väldigt tunn plastmugg hälften av varje. Och trots att jag blandade till flera satser, kan jag inte se några färgskillnader. Men nu är vi på landet och där får man vara lite mer experimentell, så vi bestämde oss för blåbärsblå lister för att bryta av. Jag hittade ett tunt tyg på Pandurosrea i vitt med tryckta prästkragar på. Det var meningen att jag skulle sytt några gardiner av det men när vi fick besök av Olle och Maggan slängde jag bara upp det på stången och det blev så bra, så det har hängt så sedan dess.

Trappen skulle vara fortsatt grön i samma nyans som tidigare. Det hade vi bestämt. Och vi tog med en träbit till affären så att de kunde blanda till en exakt nyans som överensstämde med den gamla. Men trappen blev inte målad förrän nästa år.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *